Ryszard Lewczyński

Ryszard Lewczyński
© Polish Wargraves
Geboren:
17 maart 1918, Włodawa
Overleden:
16 september 1944, Crashsite Vuren / Plaats van overlijden onbekend
Nummer:
782479
Rang:
Sergeant

Ryszard Lewczyński
Vak/rij/nummer:

Lewczyński wordt op 17 maart 1918 geboren te Włodowa, nu in het oosten van Polen tegen de grens met Wit-Rusland en Oekraïne. Hij vecht hij tegen de Duitsers vanuit Polen, Frankrijk en uiteindelijk Groot-Brittannië.

In 1944 maakt hij onderdeel uit van 317 “City of Wilno” Squadron (in het Pools 317 Dywizjon Myśliwski „Wileński”) die met Spitfires meevecht bij de bevrijding van Frankrijk, België en Nederland. Dit doen ze vanaf augustus 1944 van verschillende vliegvelden in Frankrijk in België waarbij zo ook de Poolse pantserdivisie van Generaal Maczek ondersteunen. Eind 1944 keert het squadron terug naar Engeland voor een periode van rust. Ryszard Lewczyński is dan vermist.

De gebeurtenissen van 16 september 1944

Op 16 september 1944 valt zijn squadron verschillende doelen aan in Nederland waarbij twee vliegtuigen worden neergeschoten. Sgt Edward Lakomy maakt een noodlanding in Spitfire, MK943 (JH-S). Met behulp van het verzet weet hij uiteindelijk terug te keren naar zijn squadron.

W/O. Ryszard Lewczyński, in Spitfire ML128 (JH-W), is niet zo gelukkig. Hij moet uit zijn aangeschoten vliegtuig springen boven bezet gebied. Hij wordt krijgsgevangen gemaakt, ondervraagd en afgevoerd naar Gorinchem. Daarna ontbreekt ieder spoor van hem. Hij wordt nog steeds vermist. Hij liet een vrouw en kind achter in Engeland.

Zijn vliegtuig stort neer op een woning in Vuren waarbij de vader en twee dochters (10 en 9 jaar oud) omkomen.

Deze tekst verscheen eerder op Polen in Beeld. Ook op de site van Stichting Eerbetoon Geallieerde Vliegeniers Lingewaal staat een uitgebreider verslag van de gebeurtenissen. We maakten hiervan een PDF voor ‘archiefvorming’. Bovenstaande portretfoto is ook via deze site.

Andere verliezen 317 Squadron

In de strijd boven Nederland verloor het 317 squadron 7 Spitfires Mk IX. Naast Lewczyński kwamen nog twee vliegers om het leven: