Waarom deze site?

Met deze website brengen we op een plaats alle informatie samen over Polen die omkwamen bij de bevrijding van Nederland.

Dat Polen en belangrijk onderdeel vormde van de Geallieerde strijdkrachten wordt meer en meer bekend in Nederland. Het meest bekend is hun strijd bij de bevrijding van Breda en operatie Market Garden. Minder bekend is hun rol bij de bevrijding van Noord-Oost Nederland en hun aandeel in de luchtstrijd die zich ook boven Nederland afspeelde.

Deze bijdrage ging gepaard met offers. Honderden Polen kwamen om terwijl ze streden tegen Nazi-Duitsland in een poging om hun eigen land te bevrijden. Zij die sneuvelden in Nederland vonden vaak hun laatste rustplaats in Nederland. Deze graven en de achterliggende verhalen brengen we op deze site in kaart. Vaak gaat het daarbij om al op andere (online) locaties beschikbare informatie die we hier samenbrengen. Op die manier willen we een zo compleet mogelijk beeld geven.

Keuzes: Wat is ‘in scope’?

Bij het opstellen van deze website moeten keuzes gemaakt worden. We starten met de Poolse graven op Nederlands grondgebied. Hoeveel zijn er in Nederland en waar zijn ze te vinden? Wie ligt er begraven en waar is deze persoon gesneuveld? Is hij gelijk daar ter plekken begraven of heeft hij eerst een veldgraf of op een andere begraafplaats een graf gehad? Op die manier wordt inzichtelijk dat nagenoeg in heel Nederland op lokaal niveau eigen verhalen te vertellen zijn over de Poolse bijdrage aan  en offers voor de bevrijding.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Zo zijn er de vermisten Poolse soldaten waarvan geen graf bekend is. Soms is bekend waar ze gesneuveld zijn of waar ze het laatst zijn gezien. Dan nemen we dat als uitgangspunt. Anderen zijn in Nederland gesneuveld maar daar niet (meer) begraven. Wanneer deze verhalen ons bekend zijn, nemen we die ook op.

Het gebruikte logo

Als logo hebben we de symbolen gecombineerde van de Eerste Poolse Pantserdivisie, de Poolse Eerste Onafhankelijke Parachutisten brigade en de herkenningsteken van de Poolse luchtmacht.

Taalkeuze

We richten ons met de website in eerste instantie op geïnteresseerden in Nederland. We streven er wel naar om het overzicht van de graven en de meeste verhalen ook te vertalen naar het Engels en Pools zodat ook buiten Nederland mensen kennis kunnen nemen van de verhalen op een deze website.

Educatieprogramma

Op basis van de persoonlijke verhalen ontwikkelen we een educatief programma. Inmiddels hebben we als Polen in Beeld, in samenwerking met anderen, al een aantal lezingen verzorgd over de Poolse bijdrage aan de bevrijding van Nederland.