Alexander Adamski

Alexander Adamski
© CCO Nationaal Archief
Geboren:
07 januari 1920, Kraków
Overleden:
12 maart 1945, Hofplein, Rotterdam
Nummer:
Rang:
n.v.t.

Alexander Adamski
Vak/rij/nummer:
D36

Adamski werd doodgeschoten op 12 maart 1945. Hij was een van de in totaal veertig ‘Todeskandidaten’ die de Duiste bezetter executeerde als represaille voor een aanslag op een functionaris van de Ordnungspolizei en de liquidatie van een Duitse SD’er en een Nederlandse helper.

Op de Pleinweg in Rotterdam-Zuid stierven twintig mannen voor het vuurpeloton.  Op Hofplein werden ook twintig mannen doodgeschoten waaronder Alexander Adamski. Een eenvoudig bronzen kruis op het Hofplein met de tekst ‘Voor hen die vielen’ herinnert hieraan. Zijn naam staat gegraveerd in de steen bij dit kruis.

Adamski in Oranjehotel

Adamski zat gevangen in het Oranjehotel, de gevangenis van Scheveningen. Zijn naam komt dan ook voor in deel twee van de vier Doodenboeken. De ‘Doodenboeken’, bevattende foto’s en curricula vitae van 745 personen die gedurende de Tweede Wereldoorlog voor kortere of langere tijd in het Oranjehotel te Scheveningen hebben vastgezeten en nadien door toedoen van de bezetter zijn omgekomen 1940-1945. Zijn foto en beschrijving zijn de te vinden in deel 2 op pagina 205:

Bovenstaande afbeeldingen tonen de voorkant, index met de naam en de pagina met de gegevens van Alexander Adamski. Bron: Nationaal Archief, Den Haag, Stichting Oranjehotel: Doodenboeken, nummer toegang 2.19.136, inventarisnummer 2 (CCO)

Deze Poolse student sloot zich aan bij het verzet in Nederland. Hij ligt begraven op Rotterdam Crooswijk in een vak met andere omgekomen leden van het verzet.

Veld met graven van verzetsleden. HEt graf van Adamski ligt met nummer 36 links halverwege de rij.
Veld met graven van verzetsleden. Het graf van Adamski ligt met nummer 36 links halverwege de rij.

In Voorschoten is, in een wijk waar de straatnamen verzetsleden herdenken, ook een straat met zijn naam:

De lijst slachtoffers verscheen in een verzetskrant, De Vrije Pers op 27 maart 1945 (in PDF).