Ignacy Gazurek

Ignacy Gazurek
© MarketGarden.com
Geboren:
16 maart 1907, Istebna
Overleden:
24 september 1944, Stationsweg 8, Oosterbeek
Nummer:
80837
Rang:
Kapitein

Ignacy Gazurek
Vak/rij/nummer:
Plot XXV Row B Grave 5
Locatie veldgraf:
Stationsweg 8, Oosterbeek

In het boek ‘De Polen van Driel’ van George Cholewczynski wordt de door van kapitein Gazurek op de stationsweg in Oosterbeek als volgt omschreven:

“de man die tijdens trainingen nooit toestond dat iemand zijn helm afzette, had de zijne losgemaakt om [..] over een bijna twee meter hoge muur te klimmen . Even later lag hij dood – een kogel had zijn schedel opengespleten”.

In 2022 werd in zijn geboorteplaats een plaquette in zijn herinnering onthuld. In het begeleidende artikel staat deze korte biografie.

“Ignacy Gazurek werd geboren op 16 maart 1907 in Istebna. Hij voltooide een vijfjarige lerarenopleiding in Cieszyn. Hij was een actief lid van de Schuttersvereniging. In 1930 werd hij lid van de Reserve Cadet School in Krakau. Hij begon zijn dienst bij het 20e Infanterieregiment en op 1 januari 1933 werd hij benoemd tot tweede luitenant. Hij werd plaatsvervangend commandant van een ‘burger compagnie’ in Istebna. Na oefeningen in januari 1938 werd hij gepromoveerd tot luitenant.

Tijdens de septembercampagne (1939 red.) voerde hij het bevel over een peloton van het 45th Grensland Schutters Regiment. In januari 1940 bereikte hij Frankrijk. Hij sloot zich aan bij de gelederen van het Poolse leger. Hij bekleedde de functie van compagniescommandant bij het 10e Infanterieregiment. Na de val van Frankrijk in juni 1940 bereikte hij Groot-Brittannië, waar hij werd toegewezen aan de 4e Cadre Rifle Brigade onder bevel van (toen nog) kolonel Stanisław Sosabowski. In 1941 werd het omgevormd tot de 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade (SBS). Hij voltooide een parachutecursus bij het Trainingscentrum in Ringway. Na zijn terugkeer bij de brigade werd hij gepromoveerd tot kapitein en nam hij het bevel over van de 9e compagnie van het 3e parachutistenbataljon van de 1e SBS.”