Tadeusz Józef Kołoszczyk

Tadeusz Józef Kołoszczyk
© Polish Wargraves
Geboren:
22 november 1919, Grzymaczów powiat Sieradz
Overleden:
27 september 1944, Bij Veghel
Nummer:
P/794927
Rang:
Korporaal

Tadeusz Józef Kołoszczyk
Vak/rij/nummer:
Grave 2

Tijdens een ‘ramrod’ missie krijgt piloot Kołoszczyk technische problemen met zijn Mustang Mark III, FZ196 UZ-D van het 306 squadron. Zijn vliegtuig crasht in de omgeving van Veghel (kaartreferentie E434387) en de piloot komt daarbij om het leven. (Loss chart: T4401).

Een Ramrod missie betekent dat jachtvliegtuigen of jachtbommenwerpers laagvliegend op zoek gaan naar ‘gelegenheidsdoelen’ zoals Duitse troepen, opstellingen of transport.

Op de site van de oorlogsgravenstichting is te lezen: “Koloszczyk stortte met zijn vliegtuig, op 27 september 1944 even voorbij het Veghelse woonwagenkamp, neer. Landbouwer Van de Crommert bekommerde zich om de verongelukte piloot en zag kans een tijdelijk graf te maken en wat gegevens te noteren, die later cruciaal bleken te zijn. In 1946 werd het veldgraf overgebracht naar het kerkhof van de Lambertusparochie.”

Mogelijk dat lokale historici uitsluitsel kunnen geven of de locatie van dit woonwagenkamp overeenkomt met de locatie van de kaartreferentie zodat we daarmee ook een positie kunnen aangeven van het veldgraf. Heeft u relevante informatie? Neem dan contact met ons op!

Op het kerkhof lag Kołoszczyk tot 2014 lag in een anoniem graf. Nadat was vastgesteld dat het om Tadeusz Józef Kołoszczyk ging werd zijn graf in Veghel ingezegend in september 2014 met een grafsteen met zijn naam erop. Na zeventig jaar kreeg zijn graf een naam en daarmee de vlieger ook een gezicht.

Opde afbeelding een vergelijkbare Mustang van Het Poolse 306 squadron “City of Torun” in de RAF op Andrews Field, Essex in oktober 1944.