Tadeusz Jankowski

Tadeusz Jankowski
© Polish Wargraves
Geboren:
21 januari 1919, Starozreby, PL
Overleden:
20 september 1944, 3 km s of Jutphaas
Nummer:
780386
Rang:
Sergeant-majoor

Tadeusz Jankowski
Vak/rij/nummer:
Plot E, Row 4, Grave 7
Eerder begraven:
Rooms Katholiek begraafplaats, Jutphaas

Noodlot slaat toe

Op de digitale stad Nieuwegein staat een verslag van de gebeurtenissen rond de crash van Tadeusz Jankowski:

Op 20 september 1944 keerde hij terug van een missie naar het slagveld van Market Garden. Nabij Jutphaas werd zijn toestel geraakt door luchtafweer vanaf de grond. De piloot kon zijn vliegtuig niet meer in de lucht houden en met een lange glijvlucht dook de Mustang in de moerassige grond in het gebied nabij de Bongenaer (in het gebied dat nu bekend staat als Plettenburg-De Wiers). Tijdens die vlucht werd door een vleugel van het neerstortende toestel de 8-jarige Jopie Hoveling, die rond 15.00 uur bij zijn vader op het bouwland was, dodelijk aan het hoofd geraakt. Vlieger Tadeusz Jankowski, die ook zijn toestel de Mustang III met het registratienummer FB367 niet meer had kunnen verlaten, kwam om in het neerstortende toestel.

Enkele dagen later was de uitvaart van de beide slachtoffers vanuit de H. Nicolaaskerk van Jutphaas. Op het kerkhof naast de kerk werden Jopie Hoveling en Tadeusz Jankowski naast elkaar begraven. Het stoffelijk overschot van de Poolse vlieger is in de jaren zestig overgebracht naar het Poolse Oorlogskerkhof in Breda; grafnummer E-4-7.

Artikel Slachtoffers van Market Garden in Nieuwegein – overgenomen op 27 januari 2024

Op onderstaande foto is Jankowski te zien te midden van andere piloten van het 315 Squadron anderhalve maand voor zijn dood.

Pilots of No. 315 Polish Fighter Squadron RAF gathered by their Commanding Officer’s new Mustang Mark III (FB387, PG-G) at RAF Brenzett, 2 August 1944. From left to right: Flying Officer Bożydar Nowosielski; Squadron Leader Eugeniusz Horbaczewski (CO); Flight Sergeant Stanisław Będkowski; Flight Lieutenant Gwidon Świstun; unknown member of the ground crew; Flight Lieutenant Michał Cwynar; unknown mechanic. Seated on the ground is Warrant Officer Tadeusz Jankowski.

Copyright: © IWM. Original Source: http://www.iwm.org.uk/collections/item/object/205383979