Stefan Plichta

Stefan Plichta
© MarketGarden.com
Geboren:
19 september 1914, Kraków
Overleden:
07 oktober 1944, Bergseweg tussen Neerloon en Overlangel
Nummer:
30835
Rang:
Korporaal 1

Stefan Plichta
Vak/rij/nummer:
Plot XXXIII Row A Grave 11
Eerder begraven:
Roomskatholieke begraafplaats, Neerloon

Nadat de Britten zich terugtrokken over de Rijn, konden de Polen Driel verlaten. Ze sloegen hun kamp op in de buurt van Neerloon. Op de avond van 6 oktober kwam het bericht dat zij zich moesten voorbereiden op een verplaatsing. Eindelijk terug naar Engeland moeten ze gedacht hebben.

Die nacht stuiten Britse troepen bij de Bergseweg tussen Overlangel en Neerloon op militairen die geen Engels praten. Hoewel ze het goede wachtwoord geven openen de Britten het vuur waarbij Bolesław Mania en Stefan Plichta om het leven komen. Twee dagen later overlijdt Jozef Szkwarek in het hospitaal, vermoedelijk ook naar aanleiding van dit incident.

Op de grafsteen en in diverse bronnen is de datum 7 oktober vermeld. De tekst uit het boek ‘De Polen van Driel’ van George F. Cholewczynski (nog tweedehands verkrijgbaar via bol.com) wekt de suggestie dat het incident plaatsvindt op de avond van 6 oktober.

De namen van Mania en Plichta ontbreken in de lijst van het boekje ‘All men are Brothers’ van Andries Hoekstra die zich beperkt op de slachtoffers die vielen tijdens de slag.