Bolesław Paulski

Bolesław Paulski
© MarketGarden.com
Geboren:
02 september 1919, Tuczyno, Ziemia Wileńska
Overleden:
02 december 1944, ziekenhuis, Duitsland
Nummer:
28826
Rang:
Fusilier

Bolesław Paulski
Vak/rij/nummer:

Onderstaande tekst is te danken aan Graham Francis, penningmeester van de Arnhem 1944 Fellowship.

Van Polen naar Groot-Brittannië

Bolesław Paulski werd geboren in Tuszyno, Wilno, het huidige Vilnius in Litouwen. Zijn ouders komen uit Dzisna, ongeveer 200 km ten noordoosten van Wilno, in het uiterste noorden van het hedendaagse Wit-Rusland. Beide plaatsen zullen in 1939 onder Russische controle zijn gekomen, dus de kans is groot dat hij en zijn ouders in Siberië waren toen hij zich vrijwillig aanmeldde voor de Poolse strijdkrachten en dat hij ‘de lange weg’ naar Groot-Brittannië heeft afgelegd. Dat hij deze route volgde is af te leiden uit het feit dat hij op een april 1942 dienst nam in het Poolse leger

Gewond bij Hartenstein

Bolesław had het Poolse dienstnummer 28826. Hij was een van de Signals Company die op 18 september landde in zweefvliegtuig nummer 890. In deze glider zaten ook correspondent Marek Święcicki en kapitein Zwolanski. Dit betekent dat hij deel uitmaakte van de voorhoede van 10 zweefvliegtuigen die vóór de belangrijkste landingen van de zweefvliegtuigen landden en een paradrop op de 19e planden.

Hij raakte op de 20e gewond op het terrein van het Hartenstein Hotel (het huidige Airborne Museum in Oosterbeek). Blijkbaar had hij een schedelbreuk. Op de ‘erelijst ‘roll of honour’ staat vermeld dat hij wordt behandeld in het St. Elisabeth Ziekenhuis in Arnhem. Waarschijnlijk zal hij vanuit de omgeving van Hartenstein naar de verbandposten Schoonoord of Vreewijk zijn overgebracht en vervolgens tijdens een van de tijdelijke wapenstilstanden op de 21e of 22e naar het ziekenhuis zijn overgebracht.

Duitsland en vermist

Het is niet bekend wanneer hij vanuit het ziekenhuis naar Duitsland werd overgebracht. Hij heeft geen Duitse krijgsgevangenenkaart, maar deze is aangemaakt toen mensen naar krijgsgevangenenkampen werden overgebracht en het is niet bekend dat hij ooit van een Res Lazarett (ziekenhuis) naar een kamp is overgebracht. Hij sterft op 2 december in Duitsland zonder bekend graf. Helaas is er geen verslag waar dat specifiek was.